Vybrané kvalitativní ukazatele medů včelstev získaných v průběhu kalendářního roku - Jeřábek, Miloš (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem bakalářské práce je "Vybrané kvalitativní ukazatele medů včelstev získaných v průběhu kalendářního roku". Hlavním cílem práce bylo provést rešerši daného tématu a porovnat vybrané ukazatele (obsah vody, kyselost, elektrická vodivost medu, důkaz porušení vzorků medu škrobovým sirupem, škrobovým cukrem nebo sladovými výtažky aj. kvalitativní ukazatele medu) ze vzorků medu nasbíraných za určité období (květen, červen, červenec). V Experimentální části byla provedena analýza vybraných ukazatelů kvality medu ze vzorků, které byly odebrány od včel z vlastního chovu. Evropská norma pro obsah vody v medu byla splněna v 59 vzorcích z 60. Norma pro český med byla splněna v květnu a červnu u 9 vzorcích a v měsíci červenci u všech 20 vzorků. Normu pro kyselost medu a porušení medu škrobovým sirupem, škrobovým cukrem nebo sladovými výtažky splnilo všech 60 vzorků.
Selected Qualitative Parameters of Honey Bee Colonies Acquired During the Calendar Year.
Keywords: včelí med; kvalitativní ukazatele; obsah vody; kyselost; honey; qualitative indicators; water content; acidity