Analýza karyotypu vakonošů (Psychidae, Lepidoptera) metodami klasické a molekulární cytogenetiky - Hejníčková, Martina (Jihočeská univerzita, 2018)
Vzhledem ke svojí fylogenetické pozici hrají vakonoši (Psychidae) důležitou roli ve výzkumu původu chromosomu W u motýlů (Lepidoptera). Několik druhů vakonošů bylo testováno na přítomnost sex-chromatinu a vyšetřeno komparativní genomovou hybridizací. Navíc byl u samic pozorován lichý počet chromosomů a Z univalent. Tato práce přináší celistvý důkaz o absenci chromosomu W u vakonošů, čímž přispívá ke komplexním znalostem o evoluci chromosomu W. U vybraných druhů byl navíc analyzován karyotyp za použití rDNA a histon H3 sond. Výsledky naznačují relativní stabilitu karyotypu.
Analysis of the karyotype of bagworms (Psychidae, Lepidoptera) by means of classical and molecular cytogenetics
Keywords: cytogenetika; karyotyp; pohlavní chromosomy; chromosom W; komparativní genomová hybridizace; CGH; FISH; rDNA; histon H3; vakonoši; motýli; Psychidae; Lepidoptera; Ditrysia; cytogenetics; karyotype; sex chromosomes; W chromosome; comparative genomic hybridization; CGH; FISH; rDNA; histone H3; bagworms; butterflies; Psychidae; Lepidoptera; Ditrysia