Problematika kouření na druhém stupni základních škol - Křivancová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2008)
ABSTRAKT KŘIVANCOVÁ, J.: Problematika kouření cigaret na 2. stupni základních škol. České Budějovice 2008. Diplomová práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Teologická fakulta. Katedra praktické teologie. Vedoucí práce A. Křišťan. Klíčové pojmy: Kouření, závislost, rizikové faktory, prevence, peer program. Práce zpracovává problematiku kouření cigaret a to zejména u dětí staršího školního věku. Je rozdělena do dvou částí. Teoretická část shromažďuje údaje o tabakismu. Pojednává o vzniku závislosti na nikotinu. Věnuje se rizikovým faktorům, které negativně působí na dítě a následně mohou být příčinou vzniku jeho závislosti. Dále popisuje prevenci sociálně patologických jevů jako jeden z možných způsobů obrany společnosti proti kouření cigaret a užívání jiných drog. Všímá si prevence ve školním prostředí a shledává jako jeden z nejúčinnějších preventivních programů tzv. peer program založený na působení starších vrstevníků na mladší žáky. Praktická část shrnuje výsledky dotazníku vyplněného žáky 6. a 9. tříd, zabývajícího se jejich postojem ke kouření tabákových výrobků.
Problems of Cigaret Smoking at the Primary Schools 6th - 9th Grade
Keywords: Kouření; závislost; rizikové faktory; prevence; peer program.; smoking; addiction; risk factors; prevention; peer programme.