Příčiny eliminace koní ve vytrvalostních soutěžích a jejich prevence - Švarcová, Jana (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem diplomové práce bylo zjistit, zpracovat a vyhodnotit informace o nejčastějších příčinách eliminací koní vznikajících při vytrvalostních závodech v České republice. Informace o veterinárním stavu koní byly získány od hlavních rozhodčí různých závodů konajících se na území České republiky z vytrvalostních karet, do kterých se zaznamenávají faktory hodnocené během soutěží a kde lze zjistit, co se nejčastěji zhoršuje a jak se příčina projevuje. Veterinární karty jednotlivých koní a závodů byly vybírány náhodně. Veterinární karty byly vyhodnoceny plným textovým komentářem uvádějícím detailní popisy jednotlivých zhoršených faktorů, včetně četnosti výskytu. Poté bylo naznačeno, jak by bylo možné problémům předejít. Jednotlivé údaje byly sumarizovány a byly vyjádřeny rozdíly mezi jednotlivými skupinami soutěží. Na základě analýzy veterinárních karet od účastnících se koní v soutěžích vytrvalosti byla vyvozena doporučení, jak vzniklým problémům předejít, s jakými problémy by měli jezdci během závodu počítat. V práci jsou popsány nejzávažnější a nejčastější problémy koní ve vytrvalosti. Bylo zjištěno, že nejčastějším důvodem eliminace koní ve vytrvalostních závodech je faktor Chody neboli Lameness. Nejčastěji se zhoršujícím faktorem při veterinárních kontrolách byl Mucous Membrane. U více jak 80 % koní se během závodu zhoršily více jak dva faktory, které nebyly v průběhu závodu nijak vylepšeny, ba naopak často i ještě více zhoršeny. Na zhoršení faktorů působí mnoho vlivů, a to od tréninku a přípravy koně až po znalost koně samého. Z výsledků je patrné, že většina jezdců v České republice není dostatečně informována. Dochází k nedostatečné péči o koně při vytrvalostních závodech. Jezdci nejsou dosti zkušení na to, aby dokázali předejít zranění či zhoršení zdravotního stavu koně a poté následnému vyloučení ze závodu.
Reasons for the elimination of endurance horses and their prevention
Keywords: vytrvalost; eliminace; zranění; nemoci; veterinární kontroly; endurance; elimination; illness; injuries; veterinary control