Důsledky změn daně z příjmů fyzických osob k 1. lednu 2008 na podnikatele - Pupíková, Hana (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce analyzuje dopady změn daně z příjmů fyzických osob včetně změn v pojistném na sociální zabezpečení a veřejné zdravotní pojištění provedených k 1.1.2008 na fyzické osoby - podnikatele. V první části práce vyjmenovává hlavní změny v oblasti zdanění příjmů podnikatelů, ve druhé části se podrobně věnuje dopadům způsobeným zavedením lineární sazby daně ve výši 15 %, zvýšením slev na dani a vynětím pojistného na sociální zabezpečení a veřejné zdravotní pojištění z daňově uznatelných nákladů. Práce porovnává zdanění příjmů v letech 2007 a 2008 v absolutních i relativních hodnotách.
Impact of the changes of personal income tax valid from the 1st January 2008 concerning entrepreneurs
Keywords: daň z příjmů; sociální zabezpečení; veřejné zdravotní pojištění; podnikatelé; income tax; social security; health care insurance; entrepreneurs