Zahrada jako estetický objekt - Podvalová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zaměřuje především na zahrady anglického stylu 17. a 18. století, avšak také na vnímání krajiny tehdejší doby, s čímž tato problematika úzce souvisí. Přes rozličná pojetí pojmu zahrady, popis procesu reflexe člověka k přírodě od antiky po novověk, vymezení anglického parku a jeho stylu s příklady v praxi, se dostaneme k závěrečné části práce, a to k demonstraci krajiny a zahrady v literárních dílech. Za tímto účelem byla pro popisy krajin a zahrad vybrána některá díla anglické spisovatelky Jane Austenové, která ve svých knihách výborně zachytila atmosféru a také emocionální dopad na člověka, jež se nacházel v krajině či v krajinných zahradách.
Garden as an Aesthetic Object
Keywords: zahrada; krajina; estetika; anglický park; Jane Austenová; garden; landscape; aesthetic; english landscape garden; Jane Austen