Evoluce hrabošovitých hlodavců (Mammalia: Cricetidae): fylogenetický přístup - Robovský, Jan (Jihočeská univerzita, 2011)
Předkládaná disertační práce se zabývá evolucí hrabošivitých hlodavců (Cricetidae) na základě fylogenetického přístupu. Fylogenetické vztahy hrabošovitých byly analyzovány na základě dvou genů (mitochondriální cytochrome b a jaderný GHR exon 10) a cca 470 morfologických, ontogenetických, ekologických, behaviorálních a karyologických znaků. Práce se skládá ze čtyř hlavních témat: (i) Fylogeneze hrabošovitých (Robovský et al. 2008: Zool. Scr. 37: 571-590); (ii) Postavením fosilních zástupců a morf
Evolution of Arvicolinae: a phylogenetic approach
Keywords: Arvicolinae; fylogeneze; evoluční ekologie; struktura skloviny; hraboší cykly; Arvicolinae; phylogeny; evolutionary ecology; enamel structure; schmelzmuster; multiannual population cycles.