Literatura pro děti a mládež jako prostředek seznamování s tématem smrti - Kolářová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zaměřuje na tématiku smrti a její detabuizaci. V první části je shrnutí informací spojených především s dětským vnímáním smrti a popsání postoje společnosti a postoje dospělých vůči dětem v situaci setkání se smrtí. Cílem diplomové práce je poskytnout inspiraci těm, kteří se podílejí na výchově dětí, jak být dětem průvodcem při setkání s tématem smrti. Práce představuje různé možnosti, jak téma smrti otevírat s dětmi především ve spojitosti s literaturou zaměřenou na tématiku smrti. Druhá část je věnována představení literatury pro děti s tématikou smrti a interaktivnímu programu, který je zaměřený na tématiku smrti a je vyústěním celé práce a nabízí inspiraci pro práci s dětmi.
Literature for children and youth as a means to become familiar with the topic of death
Keywords: smrt; smrtelnost; dětské pojetí smrti; vývoj porozumění smrti; smutek a truchlení; literatura s tématikou smrti; death education; výchova ke smrti; preventivní program O smrti smrťoucí; death; mortality; children's conception of death; development of understanding of death; sadness and mourning; literature on the topic of death; death education; preventive program about death "O smrti smrťoucí"