Verbal aggression in Facebook comments - Zmeškalová, Nicola (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce se zabývá rozdíly mezi jazykem mužů a žen, jejich způsoby vyjadřování názorů a úroveň agrese použitého jazyka při střetu s jinými uživateli jiného názoru. Tato diplomová práce se zabývá jazykem, který nacházíme na různých Facebookových stránkách s aktuálními zprávami a zároveň prezentovat současné genderové lingvistické výzkumy a objevy. Empirická část této diplomové práce obsahuje dále analýzu pečlivě vybraných Facebookových komentářů, jež byly vytvořeny rodilými mluvčími z Anglie, a posléze jejich jména byla změněna, aby bylo ochráněno jejich soukromí. Hlavní zaměření této diplomové práce je poukázat na jevy agresivního jazyka na internetu a vedlejší zaměření je analýza způsobu vyjadřování postojů muži a ženami, v návaznosti na různá témata. Důraz je kladen na spojení teorií předních lingvistů a jednotlivých příkladů ze získaného korpusu. Závěr a výsledek bude vycházet z empirické části, v rámci omezeného shromážděného materiálu, z něhož jsem vycházela.
Verbal aggression in Facebook comments
Keywords: Facebook; genderové rozdíly; řeč mužů a žen; sociální sítě; genderová lingvistika; agresivní jazyk; vyjadřování názorů; Facebook; gender differences; male and female speech; social networks; gender linguistics; aggressive language; expression of opinions