Dopad zadluženosti mladistvých na subjektivní prožívání kvality jejich života - Švarcová, Anna (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce je zaměřená na problematiku zadluženosti adolescentů. Jedná se o téma, které není příliš reflektované, přesto je velmi aktuální. V empirické části byl aplikován kvalitativní výzkum. K dosažení stanovených cílů a získání potřebných dat byla využita metoda dotazování a technika polostrukturovaných rozhovorů. Cílem výzkumné části bylo zjištění, jaké je subjektivní prožívání kvality vlastního života zadlužených adolescentů. Během výzkumu bakalářské práce byl kladen důraz na jednotlivé aspekty jejich života. Navázala jsem cílem, který měl za úlohu zmapovat příčiny a důsledky zadlužení u této cílové skupiny. Posledním cílem výzkumné části bylo zjištění, zda adolescenti mají motivaci své dluhy splácet. Přítomnost dluhů v životě má negativní vliv na subjektivní prožívání kvality života. Zadluženost má vliv na několik životních oblastí, mezi které lze zařadit například zdraví, vztahy, volný čas a chování. Adolescenti disponují motivací dluhy splácet, ale v souvislosti s dluhy nejsou spokojeni s vlastním životem. Jednou z překážek ke spokojenosti je nedostatečná saturace potřeb, které nejsou uspokojeny v souvislosti s dluhy. Bakalářská práce by mohla být užitečná v oblasti sociální práce, především pro studenty tohoto oboru, kteří mají zájem o vhled do popsané problematiky. Práce by dále mohla být podnětem pro sociální pracovníky, kteří se doposud nevěnují prevenci vzniku zadlužení u dětí a mladistvých.
Impact of Juvenile Indebtedness on Subjective Experience of their Quality of Life
Keywords: Zadluženost; mladistvý; adolescenti; kvalita života; finanční gramotnost; právní gramotnost; sociální práce; Indebtedness; juvenile; adolescents; quality of life; financial literacy; legal literacy; social work