Muzikoterapie z pohledu specifických poruch učení a chování - Pechová, Martina (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této diplomové práce je seznámit čtenáře s jedním z alternativních směrů - s muzikoterapií, uvést do problematiky specifických poruch učení a chování a v neposlední řadě podat jakýsi návod, jak využít prvků muzikoterapie při práci s dětmi s těmito poruchami. Práce je rozčleněna na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část je zaměřena na vymezení pojmů muzikoterapie, dyslexie, dysgrafie, dysortografie, dyskalkulie, dyspinxie, dysmúzie, dyspraxie. Snaží se objasnit problematiku ADHD a poukázat na souvislost mezi specifickými poruchami učení a chování. Praktická část obsahuje dvacet cvičení, která byla sestavena na podkladě metodické příručky autorů Mgr. M. Beníčkové, Ph.D. a Mgr. Z. Vilímka, kteří využívají českou muzikoterapeutickou metodiku - Hudbu těla, a zároveň na podkladě kazuistik dvou chlapců, kteří chodí do základní školy praktické. Každé cvičení je zaměřeno na rozvoj určitých funkcí, je doplněno pomůckami, motivací, vlastním popisem a rozborem, který vychází z praktického provedení. Při hodnocení je využito metody pozorování.
Musicotherapy from the perspective of learning and behavioral disorders
Keywords: Muzikoterapie; poruchy učení; dyslexie; dysgrafie; dysortografie; dyskalkulie; dyspinxie; dysmúzie; dyspraxie; poruchy chování; ADHD; smyslové vnímání; kazuistika; Hudba těla; poruchy řeči; metodická příručka; muzikoterapeutické techniky.; Music therapy; learning disorders; behavior disorders; dyslexia; dysgraphia; dysortographia; dyscalculia; dyspinxia; dysmusia; dyspraxia; ADHD; sensory perception; casuistry; Music of body; speech disorders; methodical manual; music therapy techniques.