Výhodnost úvěrů ze stavebního spoření v nových legislativních podmínkách ve srovnání s hypotečními úvěry - Tůmová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem diplomové práce je porovnání výhodnosti úvěrů ze stavebního spoření v nových legislativních podmínkách ve srovnání s hypotečními úvěry. Cílem práce bylo na modelových příkladech zjistit, zda je výhodnější financovat nemovitost hypotečním úvěrem, nebo úvěrem ze stavebního spoření. Pro toto srovnání bylo osloveno 8 institucí: 4 stavební spořitelny a 4 banky. Odborníci z těchto společností dostali ke zpracování tři modelové příklady s různou výší LTV, kde žadatelé byli různého věku a úvěry byly určeny pro různé účely. Tito odborníci také hodnotili, jaké ukazatele by zájemci o úvěr měli brát v úvahu. Na základě těchto doporučení klienti seřadili ukazatele dle významnosti, kterou jim přikládali. Následně byly nabídky vyhodnoceny pomocí metody TOPSIS a seřazeny dle výhodnosti.
The advantage of building society in new legislative terms compared with mortgage loans
Keywords: stavební spoření; hypoteční úvěry; banky; metoda TOPSIS; Saatyho metoda; building society account; mortgage; bank; TOPSIS method; Saaty´s method