Interní audit ve veřejné správě - Mantlíková, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Interní audit je v "Mezinárodním rámci profesionální praxe interního auditu" definován jako nezávislá, objektivně ujišťovací a konzultační činnost zaměřená na přidávání hodnoty a zdokonalování procesů v organizaci. Interní audit pomáhá organizaci, orgánu státní správy, nebo určitému konkrétnímu projektu dosahovat jejich cílů tím, že přináší systematický metodický přístup k hodnocení a zlepšování účinnosti systému řízení rizik, řídících a kontrolních procesů, finančních kontrol a správy a řízení organizace (projektu). Cílem práce by se měla stát analýza možných rizik, se kterými se setkává (nebo může setkat) interní auditor veřejné správy při výkonu své práce. Tedy jejich objasnění, nástin dopadů a návrhy predikce těchto skutečností. Výsledkem práce by tak byl určitý "rizikový itinerář" interního auditora. Ten bude sloužit k zefektivnění práce při interním auditu a minimalizaci nežádoucích jevů vyskytujících se běžně v praxi. Zvýšením efektivity práce je pak myšleno nejen formální, ale i legislativní a časové hledisko průběhu interního auditu.
Internal Audit in the Public Administration
Keywords: interní audit; rizika; veřejná správa; internal audit; risk; governance