Vliv vybraných faktorů na plodnost a dlouhověkost dojnic holštýnského skotu - Kautská, Jitka (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce se zabývá vlivem úrovně užitkovosti, příčin vyřazování dojnic z chovu a věku při prvním otelení na plodnost a dlouhověkost dojnic holštýnského skotu v zemědělském podniku Agropodnik Košetice, a.s.. Sledované ukazatele u dojnic holštýnského skotu byly množství mléka za první laktaci v kg, funkční dlouhověkost v kg mléka, funkční dlouhověkost ve dnech a příčiny vyřazení dojnic z chovu. Z výsledků sledovaného stáda lze usoudit, že prodloužením věku při prvním otelení se statisticky významně zvýší funkční dlouhověkost ve dnech. Oproti tomu nebyl zjištěn statisticky významný vliv věku při prvním otelení na funkční dlouhověkost v kg mléka. Zjištěné výsledky u sledovaného stáda dojnic nepotvrdily, že se zvyšující se mléčnou užitkovostí se zhoršují reprodukční ukazatele. Délka servis periody se statisticky významně zkracovala se zvyšující se užitkovostí v kg mléka za sto dnů (P 0,05), s užitkovostí za celou první laktaci (P 0,001) a s pořadím laktace (P 0,001). Ve sledovaném stádu dosáhly nejvyšší dlouhověkosti dojnice, které byly vyřazeny z důvodu poporodní parézy (2570,70 dne), zároveň dosáhly nejvyšší mléčné užitkovosti za funkční dlouhověkost v kg mléka (49 919,95 kg).
Influence of selected factors on fertility and longevity of cows of Holstein cattle
Keywords: Holštýnský skot; mléčná užitkovost; plodnost; dlouhověkost; Holstein cattle; milk yield; fertility; longevity