Systém BSC a možnosti jeho uplatnění ve vybrané firmě - Vrchota, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2007)
Metoda Balanced Scorecard je velmi mladá a aktuální. Je syntézou marketingu, hodnocení interních procesů, financování a ekonomiky, inovací a růstu firmy se silnou vazbou na strategii a měření výkonnosti podniku. Cílem diplomové práce je poukázat na skutečnost, že Balanced Scorecard je užitečným nástrojem, kterým lze převést strategii do reálné podoby, dosáhnout tak komplexního pohledu na celý podnik a poznat co se skrývá v pozadí finančních výsledků. V práci je kladen důraz na definování cílů a jejich vzájemné propojení. Holdingově uspořádané společnosti MOTOR JIKOV Group, kde jsem zpracovával svou diplomovou práci, zatím nevyužívají koncept Balanced Scorecard. Přesto je jejich prioritou mít vyvážený celý systém hodnocení výkonnosti firmy a nepreferovat pouze finanční ukazatele. Snaží se zahrnout i ostatní ''perspektivy'' (tak jak jsou v BSC označovány oblasti zájmu) - spolupracovníky (perspektiva učení se a růstu), zákazníky a interní podnikové procesy.
System Balanced Scorecard and possibilities of its using in a certain firm
Keywords: Balancced Scorecard; Motor Jikov Group; Strategie; Perspektivy; Balancced Scorecard; Motor Jikov Group; Strategy; Perspective.