Rozvíjení hudebního cítění pomocí hlasové výchovy u dětí předškolního věku - Cermanová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce je rozdělena na dvě hlavní části, teoretickou a praktickou část. Zpočátku tato práce shrnuje základní hudební terminologii, dále se pak věnuji psychologii hudebních schopností a vývojové psychologii v dětském věku. Důležitou částí je kapitola o hlasové výchově a dětském hlasu vůbec. Nejobsáhlejší kapitolou je nezpěvnost a její náprava. Zde se věnuji příčinám nezpěvnosti a zároveň jejich důsledkům. V praktické části potom metodicky popisuji samotnou pedagogickou činnost s dětmi v předškolním věku, nácvik jednoduché jarní písně v rámci hudebního projektu - jarní besídka.
Development of Musical Sensation of Children in Pre-school Years by Means of Vocal Education
Keywords: hudební schopnosti; hudební pedagogika; dětský hlas; nezpěvnost; náprava nezpěvnosti; hlasová výchova; základní hudební terminologie; hudební metodika; music skills; music pedagogy; child voice; non-melodiousness; non- melodiousness correction; vocal education; basic musical terminology; musical methodology