Počátky přípravy hry na klavír - Davidová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce je rozdělena do čtyř kapitol, ve kterých rozebírá aspekty, které mají v počátcích přípravy hry na klavír důležitou roli. První kapitola se zabývá hudební ontogenezi člověka v jednotlivých vývojových obdobích od prenatálního období až po období adolescence. Druhá zmiňuje hlavní účastníky pedagogického procesu. Dítě, pedagoga a rodiče, který má nezastupitelnou úlohu v pedagogickém procesu. Třetí část práce stručně nastíní psychologii hudebních schopností, problematiku vloh a schopností, vrozených a získaných dispozic a nakonec i poruchy těchto schopností a příčiny jejich vzniku. Poslední kapitola se zmíní o rozvoji hudebnosti, hudebního vnímání a tvořivosti u dětí. Do práce je zařazena vlastní osobní zkušenost s klavírní přípravou dětí v mladším školním věku.
The Beginning Preparation for Playing the Piano
Keywords: hudební vývoj; pedagog; rodiče; dítě; hudební schopnosti; vlohy; hudební vnímání; hudební tvořivost; Key words: musical process; pedagogue; parents; child; musical ability; talent; musical perception; musical creativity