Kriminalita mladistvých s následnou prevencí sociálně patologických jevů na lokální úrovni - Čáp, Richard (Jihočeská univerzita, 2017)
Předmětem této bakalářské práce je kriminalita mladistvých a primární prevence a kompetence sociálních pracovníků. Cílem této bakalářské práce je zmapování sociálně patologických jevů v chování mladistvých, prevence kriminality na základních školách a role sociálního pracovníka Odboru sociálních věcí Kaplice, případně navrhnout nějaká zlepšení při výběru témat vhodných pro realizaci prevence. Teoretická část je zaměřena na vysvětlení jednotlivých pojmů, jako jsou mladiství, kriminalita mladistvých, delikvence, sociálně patologické jevy či sociální práce a provázanost vztahů mezi těmito oblastmi, zejména při předcházení kriminality mladistvých. Praktická část se týká vlastního kvalitativního výzkumu, kdy výzkumný soubor tvořily celkem dvě skupiny informantů, a to tři metodici školní prevence na základních školách a dále zástupci městské policie, Policie České republiky a kurátor drogové prevence, vše na lokální úrovni, přičemž byla zvolena lokalita Kaplicka. Dále jsou v této práci zahrnuty výsledky výzkumu se zaměřením na výzkumné otázky, a to jaká je efektivita primární prevence, jaká je profesní připravenost a jaká jsou nejčastěji řešená témata v oblasti primární prevence. V závěru práce je provedeno vyhodnocení a zpracování výsledků vlastního výzkumu provedeného na základě rozhovorů s jednotlivými osobami z výzkumného souboru. Při vypracování této práce bylo vycházeno z odborné literatury, zákonů a z osobních rozhovorů se školními metodiky, kurátorem a představiteli policie.
Juvenile delinquency with subsequent prevention of social pathological phenomena at a local level
Keywords: kriminalita mladistvých; prevence; sociálně patologické jevy; sociální pracovník; juvenile delinquency; prevention of socially pathological phenomena; social worker