Komparace židovské tematiky v díle E. Hostovského a L. Windera - Landová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá komparací díla česky píšícího autora Egona Hostovského a německy píšícího autora Ludwiga Windera. Jejím cílem je vysledovat, jaké prvky se objevují v obou dílech a zda se mezi jejich uchopením vyskytují rozdíly či podobnosti. Materiálem pro srovnání jsou především židovské motivy a tradice v obou dílech, náplň a kvalita vztahů hlavních hrdinů s rodinnými příslušníky i dalšími vedlejšími postavami, a také vyjádření pocitů protagonistů z prostředí, ve kterém žijí. Prameny ke komparaci představují knihy Ghetto v nich a Die jüdische Orgel.
The Comparations of the Jewish Theme in E. Hostovsky and L. Winder
Keywords: literatura; judaismus; židovské tradice; židovská literatura; Hostovský; Winder; expresionismus; literature; Judaism; Jewish traditions; Jewish literature; Hostovský; Winder; expressionism