SOCIÁLNĚ POLITICKÁ OPATŘENÍ STÁTU A JEJICH VYUŽITÍ V RODINÁCH S DÍTĚTEM S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM - Hnisová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2007)
Během posledních let došlo ke změnám v českém sociálním systému. Pro osoby s postižením se objevily nové možnosti ve státním i nestátním sektoru, více sociálních dávek a služeb. Problémem však je jejich nepřehlednost. Ve své práci se konkrétně zaměřuji na možnosti rodin s dítětem s mentálním postižením. Ve své teoretické části tedy popisuji nejen mentální postižení a jeho stupně, ale také rodinu dítěte s postižením a výchovu rodiči. Dále se věnuji vzdělávání a socializaci osob s mentálním postižením. Druhá část teorie je zaměřena na tři pilíře sociálního systému, tedy na systém sociálního pojištění, státní sociální podpory a sociální pomoci/péče. Na závěr této části uvádím ještě význam neziskových organizací pro osoby s mentálním postižením. Na teoretickou část navazuje praktická, jejímž cílem a cílem celé diplomové práce je zjištění informovanosti rodičů dětí s mentálním postižením o možnostech sociální podpory a pomoci. Konkrétně to znamená zmapovat současnou situaci - fungování informovanosti. Na základě těchto výsledků pak vytvořit přehled možností (dávky, služby), které rodičům napomohou v lepší orientaci v nabízených možnostech. Výzkum byl tedy prováděn metodou dotazování, technikou dotazníku. Dotazník byl určen rodičům dětí s mentálním postižením a byl zaměřen na jejich informovanost. Respondenti - rodiče byli při zpracovávání výsledků rozděleni podle vzdělání. Z výsledků pak vyplynulo, že rodiče s nižším vzděláním se cítí být spíše informováni. Zatímco rodiče s vyšším vzděláním se informováni být necítí, i když podle odpovědí mají o možnostech pro své dítě větší přehled. Celkově se však většina respondentů (77 %) informována být necítí. Problémem je nedostatečně fungující systém informovanosti. Respondenti v dotazníku také uváděli, co jim nejvíce chybí a co by jim nejvíce pomohlo. Mezi nejčastější odpovědi patřil chybějící ucelený přehled, letáky s informacemi a dostatečně informovaní pracovníci, což jsem předpokládala. Na základě těchto výsledků jsem vytvořila přehled se základními možnostmi, určený rodinám s dítětem s mentálním postižením. Mohu tedy konstatovat, že obě hypotézy se mi potvrdily. Předpokládané využití práce vidím ve sjednocení informací o dané problematice a vytvoření přehledu základních možností pro rodiny s dítětem s mentálním postižením. Doufám, že se tím alespoň částečně zvýší jejich informovanost.
SOCIAL POLITICAL ARRANGAMENTS OF STATE AND THEIR PROFITS IN FAMILIES WITH MENTALLY DISABLED CHILD
Keywords: MENTÁLNÍ POSTIŽENÍ; RODINA; SOCIÁLNÍ POLITIKA; SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ; STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA; SOCIÁLNÍ POMOC; INFORMOVANOST; MENTAL DISABILITY; FAMILY; SOCIAL POLICY; SOCIAL INSURANCE; STATE SOCIAL SUPPORT; SOCIAL WELFARE/CARE; IFORMEDNESS