Barthesova sémiotika obrazu - Studený, Dominik (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se bude zabývat sémiotikou vizuálního sdělení, jak byla tematizována v díle Rolanda Barthese. Představí Barthesovy úvahy týkající se "řeči" či "rétoriky" vizuálního znaku, jeho struktury i moţných manipulativních mechanismů jeho fungování. Na jejich základě bude analyzovat vybraná vizuální sdělení, objevující se v kultuře dvacátého a počátku jednadvacátého století.
Barthes´ Semiotics of Image
Keywords: sémiotika; Roland Barthes; vizuální znak; válečný plakát; obrazová reklama; semiotics; Roland Barthes; visual sign; war poster; image advertisement