Výtvarné zpracování tématu Matka a dítě - Cvachová, Petra (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce pojednává o vztahu mezi matkou a dítětem. Je zde kladen důraz na vytvoření citového pouta, které se utváří již v raných fázích života dítěte. Teoretická se část dále vymezuje pojem attachment a představuje hlavní představitele teorie attachmentu. Dále popisuje typy citových vazeb, vyzdvihuje přednosti jisté vazby a poukazuje na rizika vazby nejisté. Zabývá se vznikem vazby před narozením, reflektuje její vývoj v rané fázi dětství a poukazuje i na důležitost odpoutání se a attachment v dospělém věku. Pojednává o mateřství, o roli matky a dotýká se i porodu. V závěru teoretické části práce je vymezen pojem arteterapie, popisuje se zde Rožnovská arteterapie, expresivní terapie a interpretace. Praktická část práce nahlíží na problematiku vztahu mezi matkou a dítětem. Snaží se o propojení slovních výpovědí s výtvarným vyobrazení vztahu matky a dítěte a hledá mezi těmito získanými materiály určitě paralely.
Visual processing of topic: Mother and child
Keywords: Attachment; matka; dítě; pouto; arteterapie; výtvarný projev; artefakt; interpretace; Attachment; mother; child; art therapy; art presentation; artefact; interpretation