Nejstarší českobudějovický sbor Církve československé (husitské) v letech 1920-1948 - Slavíková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce byla napsána v rámci projektu Grantové agentury Jihočeské univerzity r. č. 103/2010/H Společnost českých zemí v 17. až 20. století. Prostor, ekonomické, sociální, kulturní a náboženské struktury českých zemí a jejich proměny v průběhu 17.-20. století. Text práce přináší informace o vzniku a následném vývoji nejstarší náboženské obce Církve československé v Českých Budějovicích v letech 1920-1948. Blíže se zabývá především členskou základnou náboženské komunity, hlavně jejím nárůstem na počátku dvacátých let dvacátého století, dále pak stavbou Husova sboru a spolky, které fungovaly uvnitř zkoumané náboženské obce. Důležitým tématem předkládané práce je v neposlední řadě také reflexe dění uvnitř tohoto společenství ostatními obyvateli města. Téma bylo zpracováno hlavně na základě pramenů ze soukromého archivu Církve československé v Českých Budějovicích. Použity ale byly i prameny uložené ve Státním okresním archivu v Českých Budějovicích a prameny přístupné na webových stránkách Státního oblastního archivu v Třeboni. Neméně důležitá byla i rešerše dobového regionálního tisku. Cílem práce je upozornit na dosud v odborné literatuře spíše přehlížené dějiny druhé největší náboženské komunity v Českých Budějovicích a přispět tak k lepšímu poznání dějin tohoto společenství i dějin města.
The Oldest Community of the Czechoslovak Hussite Church in České Budějovice in the years 1920-1948
Keywords: Církevní dějiny; Československo 1920 -1948; katolická církev a modernismus; Katolická moderna; Církev československá husitská; České Budějovice; Husův sbor; Church history; Czechoslovak Republic 1920-1948; Roman Catholic Church and Modernism; Katolická moderna; Czechoslovak Hussite Church; České Budějovice; Husův sbor