Je možné využít spontánní sukcesi v obnově vybrané štěrkopískovny? - Zemanová, Věra (Jihočeská univerzita, 2010)
Spontánní sukcese představuje progresivní přístup k obnově území, která byla narušena těžbou nerostných surovin. Studií, které se zaměřují na detailní předpověď vegetace v těchto lokalitách, však není mnoho. Tato studie se pokouší o předpověď výskytu stanovišť a dominantních typů vegetace ve vytěžené pískovně po 25 letech od jejího opuštění s pomocí GIS modelu. Predikce je založena na studiu vegetační sukcese ve vlastní pískovně a v několika jiných štěrkopískovnách. Ve vybrané lokalitě byla použita vymapovaná vegetace podle dominantních typů v sousední staré pískovně, kde již spontánní sukcese vegetace úspěšně proběhla a vegetace je již plně zapojena (referenční lokalita). Kromě toho byla vegetace zmapována také v okolní krajině ve vzdálenosti do jednoho kilometru od středu staré pískovny.
Prediction of vegetation succession in a sand-pit: A basis for restoration.
Keywords: GIS; težební místa; referenční území; ekologická obnova; index mozaikovitosti; GIS; mining site; reference site; ecological restoration; edge index