PŘITAŽLIVOST ČAJOVEN, Výzkum provedený mezi návštěvníky čajoven v jižních Čechách - Vyternová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce rozpracovává důvody, proč mladí lidé navštěvují ve svém volném čase čajovny v Jihočeském kraji. V prvním tematickém oddílu uvádí k problematice se vztahující pojmy, vysvětluje co je to čajovna a dívá se na ni z několika úhlů pohledu (historický, spirituální a pedagogický). Druhá část je tvořena kvalitativním výzkumem realizovaným v šesti čajovnách Jihočeského kraje. Je zde popsán předmět, metodika, průběh a výsledky výzkumu. Výsledek výzkumu potvrdil stanovenou tezi, ţe mladí lidé navštěvují čajovny z důvodů originálního prostředí čajoven, moţnosti setkávání se s přáteli a nepřijetí běţného konzumního ţivota.
Finding reasons why young people attend tea rooms.
Keywords: Čajová kultura; spiritualita; čchanový buddhismus; čajovna; volný čas; tea culture; spiritism; Buddhism ccha; tearoom; and leisure time