Individuální ochrana obyvatel během mimořádné události na Břeclavsku - Jakubcová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2012)
Individuální ochrana obyvatel během mimořádné události na břeclavsku V dnešní společnosti dominuje neustálá potřeba informovanosti. Běžný občan se snaží získávat co nejvíce informací ze všech pro něj dostupných zdrojů. I přesto stoupá počet lidí, kteří sice mají dostatek informací o rizicích, které je ohrožují, ale neuvědomují si, že mnohým z nich mohou sami předcházet. Ze zkušeností posledních let vidím, jak stále klesají znalosti lidí v oblasti osobní ochrany. Díky tomu, že nejsou znalí výstražných signálů, nevědí jak se následně zachovat, a to může mít pro ně nedozírné následky. Dnes a denně nás ohrožují mimořádné události, jejichž průběh nemůžeme mnohdy nijak ovlivnit. Většina z nich přichází náhle, bez předchozího varování. Žijeme bohužel v době, kdy nás neohrožují jen faktory v rámci naší republiky, ale je zde stále aktuální hrozba útoku zvenčí. V zájmu každého z nás by mělo být mít co nejobsáhlejší informace a znalosti o dění kolem. Rčení ? Kdo je připraven, není ohrožen?, neplatí tak úplně, ale rozhodně připravenost je důležitým článkem pro přežití s co nejmenšími škodami na majetku i na životech. V této práci budou shrnuty mimořádné události, které nás nejvíce ohrožují a rizika pro občany s tím související. Z toho bude vycházet celá práce, která se týká především individuálních rizik a ochrany, kterou si může člověk zajistit sám. Pomocí dotazníkového šetření bude zjištěna úroveň znalostí lidí v oblasti dění během mimořádných událostí a individuální ochrany.
The individual protection of citizens during the emergency event in the Břeclav region
Keywords: individuální ochrana; mimořádné události; ochrana obyvatelstva; prevence; individual protection; extraordinary event; protection of citizens; prevention