Přiznávání příspěvku na péči a proces kontroly jeho využívání u osob nad 18 let. - Stanková, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se zabývá příspěvkem na péči a procesem kontroly jeho využívání u osob nad 18 let. Proces přiznávání příspěvku na péči upravuje zákon o sociálních službách. Příspěvek na péči je poskytován osobám, které z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu potřebují pomoc jiné fyzické osoby při péči o vlastní osobu a při zajištění soběstačnosti. Účelem této dávky je umožnit osobě dle vlastního uvážení zajistit si potřebnou pomoc prostřednictvím poskytovatele sociálních služeb či osobou blízkou. O stanoveném stupni závislosti rozhoduje obecní úřad obce s rozšířenou působností, který provádí také kontrolu využívání příspěvku. V současné době je projednáván návrh změny zákona s cílem upravit systém sociálních služeb tak, aby byly zohledněny poznatky z praxe především v oblasti jasného vymezení nároku a způsobu použití příspěvku na péči. Cílem diplomové práce je zjistit u příjemců příspěvku na péči v I. stupni závislosti dopady připravovaných změn a zmapovat zkušenosti sociálních pracovníků s prováděním kontrol využívání příspěvku. K dosažení cíle byla použita metoda dotazování, technika - polořízený rozhovor; sekundární analýza dat; zúčastněné pozorování. Výzkum prokázal, že u příjemců v I. stupni závislosti je příspěvek vyplácen v hodnotě, která neodpovídá skutečným nákladům vynaloženým na zajištění pomoci. Lze proto předpokládat, že snížení příspěvku by neohrozilo zajištění potřebné péče. Vyplácením příspěvku v I. stupni závislosti formou poukázek se pravděpodobně nezvýší zájem o sociální služby. Dále bylo zjištěno, že k provádění kontrol využívání příspěvku nejsou jednoznačně stanoveny metodické postupy. Přesnější vymezení kontrolní činnosti by umožňovalo provádět kontrolu efektivněji a transparentněji. Vyšší intenzita kontrolní činnosti je možná pouze za podmínky rozšíření personálních kapacit správních orgánů.
Entitlement to Attendance Allowance and control process over its usage in people aged 18 and over.
Keywords: Sociální služby; Příspěvek na péči; Sociální pomoc; Kontrola; Social services; Attendance Allowance; Assistance; Monitoring