PEDAGOGIKA MARIE MONTESSORIOVÉ A JEJÍ VYUŽITÍ V NÁBOŽENSKÉ VÝUCE - Häusl Vad, Soňa (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá pedagogikou Marie Montessoriové a jejím využitím v náboženské výuce. Cílem práce je představit základní principy Montessori-pedagogiky a poukázat na možnosti využití těchto principů v rámci náboženské výuky. Teoretická část představuje životopis Marie Montessoriové, její dílo, antropologické pozadí a základní principy její pedagogiky. Dále se zaměřuje na ty části její práce, které souvisí buď implicitně nebo explicitně s náboženskou výukou. V praktické části je představena práce italské katechetky Sofie Cavalettiové, která se inspirovala pedagogikou Marie Montessoriové. Sofie Cavalettiová vedla v šedesátých letech minulého století v Římě katechetické centrum. V několika římských farnostech zřídila átria, ve kterých bylo používáno metod Montessori-pedagogiky. Dále je v práci uvedena metoda Godly Play vyvinuta americkým teologem a knězem episkopální církve Jeromem W. Berrymanem, který se inspiroval jak prací Marie Montessoriové, tak Sofie Cavalettiové.
Maria Montessori Pedagogy and its Application in Religious Education
Keywords: náboženská výchova; pedagogika Marie Montessoriové; didaktický materiál; volná práce; připravené prostředí; senzitivní fáze; polarizace pozornosti; átrium; Sofia Cavalettiová; Godly Play; religious education; Maria Montessori pedagogy; didactic material; free work; arranged environment; sensitive periods in development; attention polarisation; atrium; Sofia Cavaletti; Godly Play