Formy regionální kooperace z pohledu podpory produkce - Trochtová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem bakalářské práce ‚qFormy regionální kooperace z pohledu podpory produkce'' je analýza vybrané formy regionální kooperace a vymezení jejího potenciálu v oblasti podpory místní produkce. Pro svou práci jsem si vybrala místní akční skupinu s celým názvem Občanské sdružení ‚qCHANCE IN NATURE - LOCAL ACTION GROUP'', která se nachází v jižních Čechách. Po všeobecném úvodu druhá kapitola seznamuje se základním teoretickým fundamentem řešené problematiky. Po této kapitole následuje stručné představení metodického přístupu a charakteristika konkrétní místní akční skupiny. Hlavním úkolem analytické části práce bylo zhodnocení formulovaných hypotéz a zodpovězení stanovené výzkumné otázky. V páté se zabývám výzkumnou otázkou, zda existuje vztah mezi činností místní akční skupiny a rozvojem regionu a poslední kapitoly jsou věnovány vyhodnocení získaných informací a formulování závěrů. Analýza primárních i sekundárních údajů ukázala existující snahu místní akční skupiny podporovat místní výrobce, resp. místní produkci a všeobecně přispívat k rozvoji regionu, ve kterém tato místní akční skupina působí. I přesto, že podnikatelská členská základna místní akční skupiny není příliš početná, je místí akční skupina schopna podporovat místní podnikatele, a to jak členy, tak i nečleny. Příklad této konkrétní akční skupiny ukázal na potenciál takových sdružení v podpoře regionálního rozvoje.
Forms of Regional Co-operation in the Light of the Promotion of Production
Keywords: místní akční skupina; program LEADER; spolupráce obcí; místní produkce; MAS Chance in nature local action group; local action group; LEADER; cooperation of municipalities; local production; MAS Chance in nature local action group