Problematika Malárie v Zambii - Mubiana, Nawa (Jihočeská univerzita, 2013)
Malárie je známou endemickou nemocí v celé Zambii a je stále hlavním problémem veřejného zdraví. Udává se, že 83 % populace Zambie žije ve vysoce rizikových oblastech s výskytem malárie a 17 % populace žije v nízkorizikových oblastech. Rozšíření malárie v Zambii je šestnáctiprocentní. Vrcholy období přenosu malárie jsou obvykle během období deště ? od listopadu do dubna a hlavními přenášejícími vektory jsou druhy anopheles; funestus, gambiae a arabiensis. Plasmodium falciparum je hlavním přenášejícím cizopasníkem/parazitem, který má na svědomí 98 % infekce malárie v zemi. Další druhy plasmodia, které se mohou vyskytovat v Zambii, jsou ovale a malariae. Hlavními opatřeními zásahu v prevenci a kontrole malárie použitými v Zambii jsou; Domácí reziduální sprej (IRS), hromadná distribuce insekticidu ošetřujícího komáří sítě (ITNs) a Občasná prevence léčby (IPT). Hlavním cílem této práce je analyzovat efektivitu a účinnost současných preventivních opatření veřejného zdraví v rámci prevence a kontroly malárie. Druhým cílem této práce je navrhnout akceptovatelné a efektivní preventivní opatření, která mohou být použita jako alternativy v prevenci malárie. Mnohé informace jsem získal studiem odborné literatury, časopisů, zákonů, elektronických zdravotnických publikací a dalších zdrojů, jež souvisí s tímto tématem. Rovněž jsem danou problematiku konzultoval se zambijským ministerstvem zdravotnictví, provinční radou pro zdraví a s okresním výborem pro zdraví. Série 3 otevřených otázek byla také použita jako množina výzkumných otázek, jejichž získané a analyzované odpovědi měly ozřejmit, zda bylo dosaženo cílů tohoto výzkumu, či nikoliv. Nicméně výsledky získané z malarického průzkumu indikátorů v roce 2010 ukázaly velký rozdíl v efektivitě projektů v městském a venkovském prostředí. V roce 2009 klesla úmrtí na malárii ve zdravotnických zařízeních o 66 %. Zambijci dosáhli pozitivního úspěchu při prevenci malárie, ale bude to trvat ještě nějaký čas a vyžádá si to nemalé finanční prostředky, především pak implementace projektu, který by vedl k Zambii bez malárie. Tato práce může být použita jako nástroj veřejného zdraví při prevenci malárie v Zambii a také jako "návod" pro budoucí výzkum zabývající se malárií a veřejným zdravím.
Malaria as a major Public Health problem in Zambia
Keywords: Prevence a kontrola malárie; Boj proti malárii; Preganancy související malárie; Residual indoor spraying (IRS); Insectcide treated mosquito nets (ITNs); Prevetion and control of Malaria; Fight against Malaria; Pregnancy related Malaria; Residual indoor spraying (IRS); Insectcide treated mosquito nets (ITNs)