Volnočasové aktivity dospívajících a dospělých osob s mentálním postižením v regionu Jindřichův Hradec - Ouhelová, Petra (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce byla zaměřena na oblasti volnočasových aktivit, které jsou důležitou součástí života osob s mentálním postižením. V případě osob s mentálním postižením se ukazuje, že nabídka volnočasových aktivit je v České republice realizována primárně prostřednictvím organizací, které poskytují sociální služby této cílové skupině. Vyvstává tedy otázka, do jaké míry se osoby s mentálním postižením podílejí na utváření těchto volnočasových aktivit. Bakalářská práce si kladla za cíl odhalit postoje osob s mentálním postižením k současné nabídce volnočasových aktivit v regionu Jindřichův Hradec. Dílčím cílem práce bylo zjistit, jaké faktory ovlivňují osoby s mentálním postižením při volbě volnočasových aktivit. Teoretická práce byla zaměřena na vývoj a vymezení mentálního postižení a na současné klasifikace tohoto postižení. Vymezuje také témata, která jsou úzce spjata s volnočasovými aktivitami a právy osob s mentálním postižením. V praktické části byla využita metoda kvalitativního výzkumu, konkrétně design zakotvené teorie. Sběr dat vycházel ze zvoleného designu a byl realizován formou hloubkového a polostrukturovaného rozhovoru s osobami s mentálním postižením, které využívají volnočasové aktivity v regionu Jindřichův Hradec. Bakalářská práce prezentuje postoje a názory osob s mentálním postižením k současné nabídce poskytovaných volnočasových aktivit v regionu Jindřichův Hradec. Zároveň specifikuje a popisuje faktory, které ovlivňují osoby s mentálním postižením při volbě volnočasových aktivit. Z analýzy dat, které byly získány z kvalitativního výzkumu, vzešly zajímavé poznatky. Lidé s mentálním postižením poukazovali na důležitost své volby, potřeby a seberealizace.
Leisure-Time Activities of Teenagers and Adults with Mental Disorders in the Jindřichův Hradec Region
Keywords: motivace; práva osob s mentálním postižením; postoje a názory osob s mentálním postižením; mental disorder; leisure time activities; motivation; rights of persons with mental disorder; positions and opinions of people with mental disorders