Vyhodnocení přestupků na úseku životního prostředí na Dačicku - Jánský, Radek (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce je vypracována formou literárního přehledu autorů, kteří se ve svých dílech zabývají otázkami ve vztahu k životnímu prostředí. Cílem této práce je přiblížit problematiku životního prostředí v České republice a vyhodnotit přestupky na úseku ochrany životního prostředí na Dačicku okr. Jindřichův Hradec. V první části práce jsou uvedena protiprávní jednání s přiblížením jejich historie a rozdělením dle společenské škodlivosti a nebezpečnosti. Dále jsou zde uvedeny nejčastěji skloňované základní pojmy, které jsou ve vztahu s životním prostředím a jeho znečištěním, jakož i přiblížení problematiky postihů při porušení právních norem na úseku ochrany životního prostředí. V další části je poukázáno na práva a povinnosti při podávání a zveřejňování informací ohledně stavu životního prostředí. Jsou zde zobecněny jednotlivé součásti životního prostředí, u kterých je řešena, jak problematika právního stavu dle jednotlivých právních norem a novelizací, tak i posouzení stavu těchto článků dle časové posloupnosti.
Evaluation of offenses against the environment on Dačice
Keywords: životní prostředí; ochrana životního prostředí; přestupek; trestný čin; ekologická újma.; environment; environmental protection; offense; offense; ecological damage