Liší se klíčivost vybraných druhů vstavačovitých rostlin na přirozených a obnovených loukách? - Sucháček, Pavel (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá klíčivostí 6 druhů orchidejí na území chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, konkrétně druhů Platanthera bifolia, Neottia ovata, Anacamptis pyramidalis, Gymnadenia conopsea subsp. conopsea, Traunsteinera globosa a Orchis militaris, a to na různě starých obnovených loukách. Jako kontrola sloužily NPR Zahrady pod Hájem a Čertoryje. U všech druhů bylo zjištěno počáteční stádium klíčení (nabobtnalé embryo s rhizoidy), a to na obnovených plochách i kontrolních plochách. Pokročilé stádium klíčení (mykorhizní stav semene - protokorm) bylo na obnovených loukách zaznamenáno u tří druhů (GC, NO, PB), na kontrolních plochách byly protokormy zaznamenány u všech druhů. Dalším cílem bylo pomocí molekulárních metod identifikovat, s jakými mykorhizními houbami se tyto modelové druhy pojí.
Does it differ the germinability of the chosen orchids on the natural and renewed meadows?
Keywords: klíčivost orchidejí; Orchidaceae; Bílé Karpaty; obnovené louky; terestrické orchideje; seeds germination; Orchidaceae; White Carpathians; restored meadows; mycorrhiza; terrestrial orchid