Hypoteční trh v České republice - Kovandová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem této práce bylo zhodnocení vývoje českého hypotečního trhu a také porovnání nabídky vybraných poskytovatelů hypotečních úvěrů v České republice. Konkrétně se zaměřuje na historický vznik a vývoj hypotečního bankovnictví i s popisem současné situace hypotečního trhu, a také na charakteristiku trhu, s pomocí ukazatelů, jakým je například úroková sazba. Dále je zde popsána česká legislativní úprava hypotečního trhu. Součástí práce byl také popis a analyzování hypotečních úvěrů s pomocí základních ukazatelů, jako jsou úroková sazba, délka fixace, poplatky a splacení úvěru. V praktické části práce dochází k porovnání nabídek hypotečních úvěrů s pomocí metody jednoduchého součtu pořadí od tří konkrétních bank na čtyři konkrétní modelové příklady. Výsledkem vyhodnocení výsledků analýzy nabídek je doporučení nejlepší nabídky každému z potencionálních žadatelů.
Mortgage market in the Czech Republic
Keywords: Hypoteční úvěr; úroková sazba; doba fixace; splátka; Mortgage loan; interest rate; fixation duration; payment