Adaptace ke stresu u patogenní bakterie Listeria monocytogenes - Černý, Michal (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem této práce je popis mechanismů adaptace k nepříznivým podmínkám u bakterie Listeria monocytogenes. Těmito podmínkami jsou: nízká teplota, nízké pH, žluč, osmotický stres a antibiotika. Pochopení těchto mechanismů je důležité pro bezpečné zpracovávání potravin a ochranu obyvatel před listeriózou.
Adaptation to the stress in pathogenic bacterium Listeria monocytogenes