Tělesná zdatnost seniorů se zaměřením na rozvoj síly a flexibility - Hanáčková, Vendula (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce zkoumá, zda má tříměsíční intervenční program vliv na rozvoj síly a flexibility u 13 zkoumaných seniorů. Cvičení probíhalo 1x týdně po dobu 60 minut. Cvičenci byli rozděleni na skupinu žen a mužů, kdy každá skupina chodila v jiný čas. Celkem se uskutečnilo 12 tréninkových jednotek. Pro zjištění výsledků bylo použito 5 testů z testové baterie Senior fitness test. Dále se také zjišťovaly tělesné hodnoty zkoumaných osob pomocí měření na váze Tanita, která využívá bio-impedanční metody. Pro zjištění základních informací o cvičencích byl zhotoven krátký dotazník, který zjišťoval informace jako např. rok narození, výška, obvod pasu, bývalé povolání, či nemoci a problémy s pohybovým aparátem. Ke zlepšení oproti vstupnímu měření došlo téměř u všech cvičenců v rámci naměřených hodnot v Senior fitness testu. V tělesném složení u většiny cvičenců nedošlo k pozitivním změnám.
Physical fitness for seniors with a focus on developing strength and flexibility
Keywords: senior; tělesná zdatnost; cvičení; síla; flexibilita; senior; physical fitness; exercise; strength; flexibility