Testamenty Kardašovy Řečice 17. - 18. století - Hejda, Milan (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce Testamenty Kardašovy Řečice 17. - 18. století pojednává o souboru osmnácti testamentů, u kterých bylo cílem prozkoumat je tak, aby vystoupil z pramenů člověk, a především prvky definující vzorce chování v uzavírání posledních vůlí v Kardašově Řečici. Práce si předsevzala prozkoumat řadu dílčích úkolů, a proto bylo přistoupeno k rozdělení do čtyř základních kapitol. První kapitola obsahuje úvodní pasáže a věnuje se historiografii, druhá dějinám Kardašovy Řečice, třetí pojmu slova testament a právním okolnostem vzniku testamentu. Čtvrtá kapitola je z pohledu samotného bádání klíčová. Kapitola je rozdělena na pět základních částí. První dvě části čtvrté kapitoly se zaměřují na charakteristiku testamentu a přehledně představují jména a příjmení testátorů s roky sepsání jejich testamentů. Třetí část čtvrté kapitoly sleduje testátory a dědice z pohledu sociálního zařazení ve městě a v podstatě i na panství. Čtvrtá část čtvrté kapitoly popisuje soubor z pohledu PVH a je rozdělena i na další podkapitoly. Závěrečná pátá část čtvrté kapitoly nastiňuje mechanismy při sepsání testamentu ve městě a porovnává je tak s udávanou normou, dále je popsán přínos radních, svědků a především písařů. Poslední části čtvrté kapitoly patří posledním dnům testátorů, kdy prostor dostane porovnání mezi časem sepsání poslední vůle a časem úmrtí. Úplný závěr je zaměřen na dědictví a odkazy po zesnulém.
Testaments of Kardašova Řečice of the 17. - 18. century
Keywords: Poslední vůle; testátoři; sociální členění; smrt; majetek; zádušní mše a odkazy za duši; edice.; Last will; testators; social classifation; death; property; requiem mass and legacy for soul; edition.