Optimalizace psychického stavu a správného držení těla u žáků mladšího školního věku prostřednictvím tanečních pohybových aktivit\\ - Mikešová, Dana (Jihočeská univerzita, 2007)
V dnešní době volný čas dětí vyplňuje především televize a počítače. Pobyt venku na čerstvém vzduchu většinu z dětí příliš neláká. Z toho důvodu přibývá dětí se zdravotními obtížemi. Diplomová práce se proto zabývá možností ovlivnění držení těla a psychického stavu u dětí mladšího školního věku pomocí tanečních pohybových aktivit pokud jsou prováděny pravidelně. Teoretická část zahrnuje nejen charakteristiku období žáků mladšího školního věku z hlediska motorického vývoje, poznatky o lidském těle, vymezení lidového tance a jeho vztah k současnosti, ale i přehled použitých testových metod. Výzkumná část se věnuje rozboru použitých psychologických a fyziologických testů u tří skupin dětí pořízených během šestiměsíčního intervenčního programu. Cílem práce bylo zjistit, zda prostřednictvím pravidelných tanečních pohybových aktivit dojde ke zlepšení psychického stavu u dětí mladšího školního věku.
Optimalization of mental state and correct body posture of young learners through dancing activities\\
Keywords: lidový tanec; mladší školní věk; držení těla; svalové dysbalance; psychologické testy; fyziologické testy; folklore dancing; young learners; body posture; muscle dysbalance; psychological tests; physiological tests