Naplňování kritérií pro poskytování ošetřovatelské péče - Řezáčová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zabývá problematikou naplňování kritérií pro poskytování ošetřovatelské péče. Diplomová práce je rozdělena na část teoretickou a na část empirickou. V poskytování ošetřovatelské péče jsou nejdůležitější následující okruhy, podle nichž je zpracována celá teoretická část této práce. 1. ošetřovatelský proces, 2. standardy, 3. audity, 4. etický kodex, 5. dokumentace. Je to především samotný ošetřovatelský proces se všemi jeho fázemi, kvalita ošetřovatelského procesu a její tři dimenze řízení a hodnocení. Další nezbytností v poskytování kvalitní ošetřovatelské péče jsou standardy a jejich dodržování. Tomu napomáhají audity a závěry z nich získané. Pro spokojenost pacientů je nutné řídit se etickým kodexem ve zdravotnictví a dbát na dodržování práv pacientů. Dále sestra musí vést ošetřovatelskou dokumentaci jednotlivých pacientů a vytvářet v ní klasifikační systémy (NANDA domény) vyplývající z péče o pacienta. A samozřejmě sem patří i spolupráce sester a lékařů a celkové pracovní klima.. Empirická část práce byla zpracována formou kvantitativního výzkumného šetření. Sebraná data byla získána zpracováním 105 dotazníků ze 198 rozdaných. Pro účely této diplomové práce byl stanoven základní cíl - zjistit míru naplňování některých kritérií ošetřovatelské péče o pacienta poskytované všeobecnou sestrou v současných reálných podmínkách. Předem byla stanovena hlavní výzkumná otázka: Jak jsou naplňována kritéria ošetřovatelské péče, zejména kvalita poskytované péče a čas strávený s pacientem z pohledu pacienta. Další část práce obsahuje 6 předpokládaných hypotéz. První hypotéza, že k naplňování kritérií ošetřovatelské péče dochází častěji ve fakultních nemocnicích, než v nefakultních nemocnicích, nebyla prokázána. Poskytovaná péče byla pacienty hodnocena ve všech třech nemocnicích poměrně vyrovnaně. Druhá hypotéza předpokládá, že pro pacienta je nejdůležitějším kritériem ošetřovatelské péče přístup sestry. Tato hypotéza se nepotvrdila, neboť polovina dotázaných uváděla jako nejdůležitější přístup sestry, druhá polovina naopak spolupráci s lékařem. Třetí hypotéza měla zjistit, zda reakce sestry na specifické požadavky pacienta je dostatečně rychlá. Z těch byla vybrána reakce sester na tlumení bolesti a reakce na použití signalizačního zařízení. Tato hypotéza se potvrdila, většina pacientů byla spokojena jak s reakcí sestry na žádost o tlumení bolesti, tak s reakcí na použití signalizace. Čtvrtá hypotéza předpokládala, že počet sester během služby je dle názoru sester nedostatečný. Pro ověření této hypotézy byly využity odpovědi všeobecných sester. Tato hypotéza byla vyvrácena. Hypotéza pátá: Kvalita poskytované péče závisí také na psychickém rozpoložení sestry. Tato hypotéza se nepotvrdila. Část sester stresové stavy sice připustila, uváděly ale, že stres na kvalitu jejich práce vliv nemá. Hypotéza šestá předpokládala, že čas věnovaný dokumentaci zabere větší část pracovní doby. Tato hypotéza se nepotvrdila. Z odpovědí všeobecných sester vyplývá, že doba strávená vyplňováním ošetřovatelské dokumentace činí u 93 % sester polovinu nebo méně než polovinu pracovní doby. Pouze 7 % uvedlo, že vyplňování dokumentace zabere více než polovinu pracovní doby. Účelem práce je analýza a syntéza výzkumného problému. Získané poznatky budou zpětně interpretovány na zúčastněných klinikách, případně dalších pracovištích, kde by mohly přispět ke zkvalitnění ošetřovatelské péče.
Fulfilling the criteria for the provision of nursing care
Keywords: ošetřovatelský proces; kvalita ošetřovatelského procesu; kritéria hodnocení; pacient; nursing process; quality; patient