Mezinárodní vězeňské společenství. Spektrum činností a aktuální problémy. - Gasčarov, Patrik (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce je zaměřena na organizaci Mezinárodní vězeňské společenství, na její aktuálně probíhající aktivity a současný stav rozvoje. V teoretické části jsou popsány jednotlivé přístupy evropských států k reintegraci vězňů do společnosti a jejich vězeňská filosofie. Dále je zde zachycen vývoj organizace a představeny jednotlivé programy, které toto společenství realizuje. V závěru teoretické části jsou vypsány příklady dobré praxe, v nichž uvádím úspěšně aplikované projekty, o které je v České republice zájem a mají potenciál se rozšířit. V praktické části byl realizován kvalitativní výzkum ve formě strukturovaného rozhovoru s otevřenými otázkami. Ve výzkumu byl veden rozhovor s deseti respondenty, z nichž byli tři zaměstnanci a sedm dobrovolníků participujících ve spolku. Cílem práce je důkladné popsání rozvoje organizace, objasnění a pojmenování problémů, s nimiž se aktuálně organizace potýká, a na základě zjištěných problémů navrhnout optimalizační řešení. K dosažení cíle práce byly položeny dvě výzkumné otázky. První otázka zkoumá, které problémy doprovázejí rozvíjení aktivit Mezinárodního vězeňského společenství. Druhá otázka si klade za cíl zjistit, jaké možnosti řešení stávajících problémů navrhují respondenti výzkumu. Z výsledků, které vyplynuly z praktické části, lze vyčíst, že organizaci k rozvíjení jejích aktivit chybí především finance a zaměstnanci. Téměř většina respondentů se také shodla na tom, že velkým problémem organizace je nízká úroveň sociálně komunikační aktivity s veřejností neboli public relations (dále jen PR). Na základě výsledků byla navrhnuta optimalizační řešení (najmutí pracovníka na pozici fundraisera, spolupráce s firmami ze ziskového sektoru, destigmatizační projekty, zlepšení styku s veřejností).
Prison Fellowship International. Spectrum of activities and current problems.
Keywords: Mezinárodní vězeňské společenství; restorativní justice; vězeňství; Prison Fellowship; restorative justice; penitentiary