Vícekriteriální analýza variant a její aplikace v praxi - Doubravová, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této práce je především popsat postup řešení při vícekriteriálním rozhodování. V první části se práce zabývá obecně vícekriteriální analýzou, její historií, členěním rozhodovacích úloh a seznamuje čtenáře se základními pojmy. Další kapitoly se zaměřují na jednotlivé metody vícekriteriální analýzy variant. Samostatná kapitola je věnována tzv. analýze obalu dat, která představuje speciální model vícekriteriální analýzy. Jedna kapitola je vymezena také možnostem softwarové podpory. Praktická část práce se zabývá vícekriteriálním hodnocením krajů České republiky po jejím vstupu do Evropské Unie. Detailně je přitom provedena analýza Jihočeského kraje.
Multi-Criteria Analysis and its application in practice
Keywords: analýza obalu dat; rozhodování za rizika; rozhodování za jistoty; rozhodování za nejistoty; manažerské rozhodování; vícekriteriální analýza; vícekriteriální rozhodování; softwarová podpora; data envelopment analysis; decision-making under risk; decision-making under certainty; decision-making under uncertainty; management decisions; multi-criteria analysis; multi-criteria decision making; software support