Manželství z etického pohledu - Jelínková, Eva (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá tématem manželství z etického pohledu. Informuje o pojetí manželství z pohledu křesťanské etiky. Je poukazováno na změny v chápání věrnosti a nerozlučitelnosti manželského svazku v biblické a křesťanské tradici. Soudobé postoje české společnosti k manželství jsou potvrzovány výzkumy empirických věd. Tyto výzkumy přibližují proměny vnímání manželství a rodiny od tradičního pojetí až po moderní pohled na manželství, rodinu a manželskou nevěru. Hlavní část práce je zaměřena na manželskou věrnost, zda-li je trvalou hodnotou dnešní společnosti nebo nerealizovatelným ‚qkřesťanským ideálem''. Významnou otázkou dnešní doby je, jak podporovat občany v uzavírání svazku manželského. Z pohledu zaměřeného na jedince je důležitá výchova rodičů pro manželský a rodinný život. Z pohledu sociální etiky by se mělo apelovat na školství a média, jež by měly směřovat k hlásání pozitivních elementů života v manželství a tudíž i manželskou věrnost.
Ethical Perspectives on Marriage
Keywords: manželství; křesťanská etika; nevěra; věrnost; manželská láska; marriage; Christian ethics; unfaithfulness; fidelity; love in marriage