Motivace k pěstounství a psychosociální potřeby pečujících pěstounů - Pípalová, Jana (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce představuje pěstounskou péči tak, jak je uskutečňována v České republice včetně jejího legislativního ukotvení. Zabývá se psychosociálními aspekty, které jsou úzce spjaty s pěstounskou péčí. Jedná se zejména o psychosociální rodičovství a motivaci, která vede náhradní rodiče k pěstounství. Charakterizuje také oblast hodnotového systému a škálu motivů, které mají významný vliv na případné rozhodnutí stát se pěstounem. Hlouběji se zaměřuje na oblast potřeb pěstounů a popisuje, jaké potřeby sami pěstouni vnímají jako subjektivně významné a zda se jim ony potřeby daří saturovat. Mnoho cenných informací k dané problematice poskytují osobní reflexe pěstounů ověřené krátkou výzkumnou sondou. Diskuze v závěru práce přináší shrnutí nejčastěji uváděných motivů včetně jejich možných úskalí a zamyšlení nad rezervami současné podpory ze strany státu a doprovázejících organizací při naplňování potřeb pečujících pěstounů.
Motivation for foster care and psychosocial needs of foster carers
Keywords: pěstounská péče; pečující pěstoun; hodnoty; motivace; potřeby; doprovázející organizace; Foster care; foster carer; values; motivation; needs; accompanying organizations