Dačicko jako české "Three Corners"? Analýza funkčních prostorových vztahů - Sedláková, Marie (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá zhodnocením funkčních prostorových vztahů a analýzou směrové orientace. Jako zájmové území byl zvolen správní obvod obce s rozšířenou působností Dačice nacházející se v jihovýchodním cípu Jihočeského kraje. Funkční vztahy byly zkoumány zejména do tří krajských a tří okresních měst. První část práce je zaměřena na vymezení a charakteristiku pojmů prostorová interakce, mobilita, region a periferie. Analytická část práce se zabývá analýzou zjištěných dat o časové dostupnosti, počtech spojů veřejnou hromadnou dopravou a dojížďce (do škol, za prací) do zvolených krajských a okresních center. Součástí analytické části je také výzkum prostorových vztahů pouze na území SO ORP Dačice. Ze zjištěných dat bylo následně možné zhodnotit vhodnost administrativní příslušnosti regionu k Jihočeskému kraji.
Location of Dačice as the Czech "Three Corners"? Functional spatial relationships analysis
Keywords: prostorové interakce; mobilita; region; periferie; SO ORP Dačice; spatial interaction; mobility; region; periphery; Municipal Administrative District with Extended Scope Dačice