Imunohistochemie karcinomu prsu - Hyžíková, Sabina (Jihočeská univerzita, 2020)
Ve své bakalářské práci se zabývám imunohistochemickým vyšetřením karcinomu prsu. Výzkum jsem prováděla na Oddělení patologie v Nemocnici Písek a.s. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se zabývám anatomickou strukturou prsu, klinickými příznaky, diagnostikou společně se zobrazovacími metodami. Dále rizikovými faktory, zahrnující genetické a hormonální aspekty. Prognózou a také prevencí vzniku nádorů a následnou léčbou tohoto onemocnění. Shrnula jsem obecnou klasifikaci nádorů představujících staging a grading. Také jsem popsala patologické struktury benigních a maligních lézí prsu. V praktické části jsem se zaměřila na to, jak funguje metoda imunohistochemie a především, jak vypadá celý histologický proces zpracování prsní tkáně. Pracovala jsem s celkem 218 bioptickými vzorky prsní tkáně, které byly touto metodou obarveny a stanovila jsem 5 markerů (estrogenové a progesteronové receptory, HER-2/Neu, Ki67 a E-cadherin), které byly při jejich diagnostice použity. Na základě negativity ER, PR a HER-2/Neu receptoru jsem vyhodnotila čtrnáct triple-negativních lézí. Hormonální receptory vykazovaly četné pozitivní výsledky více než negativní, naopak exprese HER-2/Neu vykazuje pouze mírně vyšší pozitivitu u sto dvaceti dvou případů ve srovnání se zbývajícími devadesáti šesti negativními případy. Výsledkem praktické části mé bakalářské práce byla zjištění, že nejčastějším histologickým podtypem nádorů prsu je invazivní duktální karcinom, který byl zastoupen sto devadesáti dvěma případy, dalším typem byl invazivní lobulární karcinom stanovený ve dvaceti dvou případech a šest duktálních karcinomů in situ. Cílem mé bakalářské práce bylo představit stručný popis problematiky karcinomu prsu a poukázat na zastoupení nejčastěji diagnostikovaných podtypů, a také popsat provedení metody, která je typická pro detekci receptorů spojených s karcinomem prsu.
Breast cancer imunohistochemistry
Keywords: Imunohistochemie; karcinom prsu; prsa; nádor; Imunohistochemistry; breast cancer; breast; cancer