Předpoklady komercializace úmrtí jedinců jako atraktivity cestovního ruchu - Tůmová, Blanka (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato bakalářská práce se zabývá zpracováním problematiky Dark Tourism představující neobvyklý a zatím nepříliš známý typ cestovního ruchu v České republice. Pojem Dark Tourism (známý také jako Thanatourism) se týká návštěvy míst, které nabízejí prezentaci smrti nebo utrpení a je spojován s navštěvováním míst, kde se přihodila tragédie nebo historicky pozoruhodná smrt a která pokračuje, aby ovlivnila naše životy. Tato práce zkoumá předpoklady komercializace úmrtí jedinců jako atraktivity cestovního ruchu. Prostřednictvím sekundárních zdrojů byl zjištěn dostatečný potenciál úmrtí jedinců pro rozvoj aktivit Dark Tourism. Skrze primární marketingový výzkum bylo provedeno osobní dotazování s 994 respondenty. Výsledky marketingového výzkumu ukazují postoje obyvatel ČR k aktivitám úmrtí jedinců. Obyvatelé vyjádřili své pocity při pohledu na snímky těchto aktivit a míst, vyjádřili se k účasti na těchto aktivitách a zájmu o návštěvu míst úmrtí jedinců. Většina českých obyvatel nenavštěvuje místa úmrtí jedinců, ale projevila ochotu k účasti na těchto aktivitách.
Preconditions of commercial use in tourism of individual´s death
Keywords: Temná turistika; úmrtí; postoj; účast; aktivita; Dark Tourism; death; attitude; participation; activity