Stolní hodnota hlíz z ekologického a konvenčního způsobu pěstování brambor - Boušková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem práce bylo zhodnocení odrůd v ekologickém a konvenčním způsobu hospodaření, zjištění odchylek varných typů a stanovení stolní hodnoty hlíz brambor. Stolní hodnota brambor byla stanovena subjektivní metodou na základě senzorické analýzy. Byly hodnoceny jednotlivé charakteristiky stolní hodnoty jako barva dužniny, konzistence, struktura, moučnatost, vlhkost, chuť ? chyba a tmavnutí hlíz po uvaření. Z výsledků práce vyplývá, že vliv na charakteristiky stolní hodnoty má hlavně odrůda. Nepatrný vliv má také ročník a způsob hospodaření. Odchylky varného typu u sledovaných odrůd od deklarovaného varného typu byly stanoveny podle metody Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Z dosažených výsledků lze říci, že varný typ nebyl u sledovaných odrůd ovlivněn, nepatrné rozdíly byly způsobeny vlivem ročníku.
The table value of tubers from organic and conventional potato growing system
Keywords: brambory; konvenční a ekologický způsob pěstování; varný typ; stolní hodnota.; potatoes; conventional and ecological farming; cooking type; cooking value.