Vznešeno v avantgardním umění - Jarolímová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Obsahem bakalářské práce je objasnění pojmu vznešena v avantgardním umění ve smyslu, v jakém o něm hovoří Jean-Francois Lyotard ve svém díle. V práci se pokusím charakterizovat a na konkrétních příkladech doložit, v jakém smyslu lze o výtvarné avantgardě uvažovat jako o umění vznešeného. Východiskem bude komparace Kantova pojetí krásy a vznešena a vysvětlení Lyotardových tezí na příkladech konkrétních děl. Závěrem se pokusím odpovědět na otázku, zda tato teze nutně implikuje vyčerpání kantovského pojetí krásna v aplikaci na umění postmoderny.
The Sublime in the art of Avant-garde