Morfometrická analýza dvou druhů Ameiurus melas a Ameiurus nebulosus, (Teleostei:Ictaluridae) vyskytujících se na území České republiky - Pícha, Roman (Jihočeská univerzita, 2010)
Sumečkovití (Ictaluridae) je čeleď sladkovodních sumců a zahrnuje 7 rodů a 48 druhů. Původní domovinou této čeledi je Severní a Střední Amerika, ale některé druhy byly introdukovány i do jiných oblastí včetně Evropy. V České republice byl zaznamenán výskyt dvou druhů rodu Ameiurus. Sumeček americký (Ameiurus nebulosus) dovezený J. Šustou roku 1890, a sumeček černý (Ameiurus melas), který k nám byl dovezen v roce 2003 jako příměs s násadou kapra z Chorvatska. Jejich rozšíření je omezeno na malé oblasti v Polabí a Třeboňskou rybniční soustavu v Jižních Čechách. Tyto druhy jsou si velice podobné a jejich rozlišení je možné pouze na základě morfometrických a anatomických odlišností (počet ploutevních paprsků, ozubení trnu prsní ploutve). Proto bylo nutné provést detailnější měření obou druhů s cílem zjistit případné další rozdíly. Pomocí digitálního posuvného měřítka bylo měřeno 63 rozměrů a dále byly počítány ploutevní paprsky. Celkem bylo zpracováno 90 sumečků černých a 52 sumečků amerických.
Morphometric analysis of two species Ameiurus melas and Ameiurus nebulosus, (Teleostei: Ictaluridae) occurred on territory of Czech republic
Keywords: Ictaluridae; sumeček černý; sumeček americký; morfometrie; Ictaluridae; Black bullhead; Brown bullhead; morphometry