Setkání s pravěkem (projekt Výprava za lovci mamutů) - Havlíková, Renata (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce je koncipována tak, aby čtenáři ukázala jednu z možných cest, jak děti seznámit s pravěkem. Naše cesty nás povedou do nejstarších dob lidské civilizace, které nám zanechaly obrovské dědictví nejen v oblasti umění. V teoretické části se seznámíme s pravěkým uměním společně s vývojem lidského druhu a nahlédneme do expozic pravěkého osídlení na území našeho státu, které v současnosti nacházíme ve sbírkách našich muzeí. Stěžejní část diplomové práce je zaměřena metodickým směrem. Problematika pravěkých lovců mamutů, která je představena v celé své šíři, je převedena do výtvarných řad a projektů, které jsou ukázkou prací žáků ZŠ. Zejména díky nim mohla vzniknout výstava ''Výprava za lovci mamutů''. Potěšilo by mne, kdyby se má diplomová práce stala zajímavou inspirací pro mé kolegy - učitele a vychovatele při jejich práci s dětmi, stejně jako pro mne byla velkou inspirací výstava Lovců mamutů v Národním muzeu.
Meeting the prehistory (project Expedition after the mammoth hunters)
Keywords: Pravěké dějiny Čech; Moravy a Slovenska; Výstava {--} lovci mamutů - 11.10.2006 {--} 2.9.2007; PAVILON ANTHROPOS MORAVSKÉHO ZEMSKÉHO MUZEA V BRNĚ; EXPOZICE PRAVĚKU JIHOČESKÝCH MUZEÍ; DOBA LEDOVÁ; Aurignacien; Gravettien; Magdalénien; Eduard Štorch; Zdeněk Burian; Věstonická venuše